GYÖNGYÖSTARJÁN


 

Perry Madeleine emlékére

   A faluból kiérve, az út úgy feküdt a földön, mint a homoki vipera. Az egyik kanyar a másikat beérte. Boldogan szaladt be az erdő sűrűjébe. Jobb oldalt magas domb emelkedett, Ezen pihentek a megfáradt fellegek, a döngölt út szélén szakadék tátja éhes száját, lent a völgyben tehén kolompol. Gémeskút nyújtogatja mindig szomjas nyakát, a juhász itatja nyáját. Tarka tehenek lustán kérődznek árnyékot adó lombos fák töviben.
De a Mulatón a perzselő nap alatt araszolt egy fakózöld hátizsák. Abból kandikált ki két frissen sült kenyérke és kíváncsian nézték, hová viszi őket vendégségbe. A hátizsák előtt görnyedten ballagott egy töpörödött nénike. Hiába volt ő a felnőtt s én a gyermek, szinte egynagyot léptünk. Messziről nézve a dolgot, úgy látszott, hogy a batyunak két tornacipős lába van és két vékonyka karja. Feje az nincs, hiszen a kenyérke eltakarja.
folytatás >>

CSÓKOLOM ILKA NÉNI 

   Itt a Kalyinka-völgyben húzódik meg a fák oltalma alatt a Gera-tanya. Amíg éveinek számát szorgalmasan gyűjtögette Ilka néni, addig élete csillaga egyre közelebb került a hegy csúcsához, hogy majdan egy decemberi este végleg aláhulljon. Bármilyen öreg is volt ez az asszony, mindig össze tudott magába kaparni annyi erőt, hogy kiabálni tudjon. No nem velünk! - Az állatokkal.
folytatás >>

PERRY ÚR
Rég volt, mikor utolára
láttam.
Vissza kell gondolnom
huszonöt év távlatába.
Szemében ott nevetett
Az elmúlt évek ifjusága.
Biztos vagyok benne,
Már Bölcsnek született.
Okosan élte meg az éveket!
Hazárdjátékos volt Ő
A javából, az bizony!
Az Életére feltett egy
Másik életet.
Én már csak akkor
Találkoztam Vele,
Mikor huncut mosollyal
Zsebre vágta az Egészet!
99.04.24.

A szalamandrák elköltöztek

   Fajzatpuszta egy igazi kincses bánya egy olyan ember számára, aki szereti a múltat kutatni. Csodálatos dolog a vadász kastély falai között élt emberek személyiségét ismét életre kelteni. Az író számára mesés világot közvetítenek a régi fotók, megsárgult sérült levelek. Különböző szempontok alapján lehet csoportosítani a gondolatokat.
a teljes írás >>

 
Neugenbauer Valeri   Szentkép
Perry Jean Kápolna jelenleg Perry Amadeé &
Perry Jean


A bárónő
II.rész

   Kínos feladatomnak teszek eleget, amikor ismét a géphez ülök és leírom Valerie történetét. 2001-ben gyermeki naivitással dolgoztam föl a múltat. Csak jót és szépet gondoltam a fajzati kastély volt lakóiról. Perry Jean új történeteket mesélt a régi időkről. 1960-ban az ötéves tervek alapján épült az ország. A gyerekek szép történelemkönyvekből tanultak. A Szovjet katonák ideiglenesen hazánkban állomásoztak. A pedagógusok ennek szellemében okították oktondi fejünket.
folytatás >>

 

Bocsássunk meg Amadee

   2004. Lementek az őszi hónapok és belefogtunk a december elfogyasztásába. Hamarosan itt a karácsony, majd' mindenki a Szeretetről fog beszélni. Akinek szerencséje lesz és a sorsa úgy vagyon megírva, köszöntheti az újesztendőt. December van most, a télnek neki vetkőzött az erdő, és tárt karokkal várják a tölgy-és bükkfák a hópihéket. Sokan emlékeznek az elmúlt télre, hogy milyen nagyot aludtak a hótakaró alatt és a tavasz közeledtével milyen jól esett friss rügyeket fakasztani. A csupasz ágak fölött itt-ott halovány kék eget lehet látni, amelyen felhők keresik a boldogulásuk útját. Reggel vidáman délnek szaladnak, délután nyugatra vonulnak, este a sötétben pedig eltévednek. Van olyan is, amikor gyülekeznek és szép lassan acélszürkévé lesznek, s a hegyek tetején megpihennek.
folytatás >>

 

IZIDOR

   A Mátra vonulatai sok érdekes, értékes dolgot rejtegetnek önmagukban. Csöppnyi települések éltetik a hagyományt. Az asszonyok nyakában ott díszeleg a gyöngykaláris, ünnepeken fejükre kerül a főkötő. A hegy oldalakban tanyasi emberek küzdenek a természet erejével és Istenhez panaszkodva élik napjaikat. Nemcsak az alföldi tanyavilág létezik. A Teremtő különböző rendű és rangú embereket teremtett, hogy ne legyenek unalmasak a hétköznapok.
folytatás >>

lap tetejére

Minden jog fenntartva. Gyöngyöstarján honlapja. 3036 Gyöngyöstarján, Jókai Mór tér 3.
Telefon: 37/ 372 - 025 • Fax: 37/ 372 - 018 • E-mail: hivatal@gyongyostarjan.hu