GYÖNGYÖSTARJÁN
Benedek Pince

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Rákóczi út 68.
Telefon: 06-30/742-4186
E-mail: benedek.peti@freemail.hu
Weboldal: http://www.benedekpince.hu

A családi borászat tradícionális alapokon nyugszik, a szülők és a nagyszülők is mindkét ágon foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.
Nagy hangsúlyt fordítanak a Chardonnay fajtának, céljuk, hogy a borvidéken egyedi, szép és érdekes stílusú bort készítsenek belőle. Hiszik, hogy a fajtának van létjogosultsága a Mátrában! De kínálatukban megtalálható a sauvignon blanc, cabernet sauvignon, szürkebarát, sárga muskotály, cserszegi fűszeres is.
Legújabb szőlőfajtájuk a hárslevelű, amelyekből csak prémium kategóriás bor kerül ki pincéjükből. Limitált szériában lehet csak hozzájutni.
A kékfrankos csak a rozé alapját szolgáltatja, amelyet 2011-ben pinot noirral kombináltak. A pinot noir ültetvény újdonságnak számít, 2011-ben került először palackba
ez a fajta. Zenit, rizlingszilváni és tramini - ezekkel a fajtákkal is foglalkoznak, azonban pincéjükből nem palackos formában, hanem bag in boxokban kerülnek ki, így értékesítik tovább ezeket. Könnyed, jó ivású borok, ezek is portfoliójuk részét képezik.
2004-ben a Benedek Pince Cserszegi fűszerese lett a 'Csatlakozás bora'. 16- 17 hektár területen gazdálkodnak.

Pincéjükben egyszerre 40 főt tudnak fogadni, csak előzetes bejelentkezés után.

Centurió Szőlőbirtok

Cím: 3036 Gyöngyöstarján Rákóczi u. 23.
Telefon: +36 70/2221-497
E-mail: balazs.ludanyi@gmail.com

Vásárlás előre egyeztetett időpontban lehetséges.

" A Centurio Szőlőbirtok két kiváló adottságú termőhelyet - Fáy-domb ( 2,4 ha ) és Diós ( 0,72 ha ) - foglal magába Gyöngyöstarján határában.
A cél évről-évre olyan borok világra segítése, amelyek önálló, utánozhatatlan egyéniségként megjelenve kifejezik a termőhely, a szőlőnövény, és a természet csodálatos egyensúlyát; a tiszta motívumból cselekvő, alkotó, törekvő ember közreműködésével."

Ludányi Balázs

Csernyik Pince

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Deák Ferenc út 8.
Telefon: 06-70/6190-778
E-mail: csernyik_istvan@freemail.hu
Weboldal: http://www.csernyikpince.hu

"Borászatunk a mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk.

Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss, üde, gyümölcsös borok készülnek.De készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos
módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül. A borok érlelése során folyamatosan válogatjuk, osztályozzuk a tételeket, ezzel az a célunk, hogy kiválasszuk fajtánként a legszebb hordókat, melyeket külön 300-600 palackos tételekben töltünk le. Ezen kívül készítünk több fajtából álló, de azonos dűlőből származó háziasított borokat is, mert hisszük, hogy így összetett és egyedi borokat tudunk készíteni. Azokat a tételeket, melyeket nem látunk alkalmasnak arra, hogy minket palackozott formában képviseljenek, lédig borként értékesítjük.

Célunk, egy 5-6 hektáros birtok létrehozása, mely évente 20-30 ezer palack bort állít elő. Hisszük, hogy a nagy bort nem lehet elkészíteni, az születik, és a nagy bor mindig a szőlőben születik."

Vendégeket előzetes telefonos megbeszélés után bármikor tudnak fogadni.

Kiss Balázs Családi Borászat

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Klapka György u. 3.
Mobil: Kiss Balázs 06-20/3648-621, Kiss Attila 06-20/5290-979
E-mail: info@kissbalazsbor.hu
Weboldal: http://www.kissbalazsbor.hu

A Kiss Balázs Családi Borászat a Mátrai borvidéken Gyöngyöstarjánba található. A családban több generációra visszanyúló hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek. A család birtokában jelenleg 8 ha termőfelület van, melyből 1 ha csemegeszőlő (chassellas), 7 ha borszőlő. Éves szinten kb. 1000q szőlőt termelnek. Ezen mennyiség egy kis része eladásra, a többi pedig feldolgozásra kerül.

A termesztett szőlőfajták között megtalálhatóak a Mátrai borvidékre jellemző fajták: Olasz rizling, Ottonel Muskotály, Rizlingszilváni, Tramini, ezek mellett jelen van még Chardonnay, Szürkebarát, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sárga Muskotály, Kékfrankos fajták is.

A borászat fő iránya a minőségi borkészítés ezen belül erős törekvés a lehető legjobb minőség elérésére.
Ebben Kiss Balázs fia Kiss Attila működik közre, aki javarészt a pincei műveleteket és az ahhoz tartozó
valamennyi munkát látja el. A fehér- és rozé borok többsége reduktív technológiával készülnek el, de vannak
kísérletezések kisebb mennyiségű, magasabb minőségű tételek előállítására is.Vörösborok hagyományos módon ászokhordókban érlelődnek, majd palackozás előtti technologizálásra acéltartályba kerülnek. Az előállított bormennyiség 50 százaléka lédig formában kerül értékesítésre, de 1999-től már palackos értékesítést is végeznek. Munkájuk méltó elismerése a borversenyeken való érmes helyezések, melyek közül a 2013-ban megrendezett újbor- és sajtfesztiválon a borászat Kékfrankos Rosé bora elnyerte Magyarország legjobb újbora címet. A palackos értékesítés a nagykereskedések útján, illetve direkt kiskeres értékesítésként történik. Ezen túlmenően Vinotékákban is megtalálhatóak boraik.

Kovács és Lánya Borászat

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Széchenyi út 5.
Telefon: 06-30/460-5180
E-mail: info@klborhaz.hu , zita@klborhaz.hu

Kovács László gyermekkora óta foglalkozik szőlővel és borral, tanulmányait a Soós István borászati technikumban végezte. 2008-ban a 'Heves megye legjobb vörösbora' cím birtokosa lett, de vörösborai már több Mátrai Borvidéki borversenyen nyertek. "Boraink készítésekor elsődleges célunk a tájra jellemző ízjegyek hangsúlyozása. Ennek érdekében a feldolgozás során a lehető legkíméletesebben bánunk a szőlővel. A szőlőterületek a Mátrai borvidék legjobb adottságú dűlőiben találhatók, melyek mellé gondos munka és több mint 20 éves szakértelem párosul.
A fő cél azonban ma is változatlan: kitűnő borokat készíteni, hagyományos módszerekkel és új generációs gondolkodással. Jelenleg közel 15 hektáros szőlőterületen folyik a termelés, amelynek nagy része fehérbort adó szőlőfaj, de közel 4 hektáron kék szőlő is található. A területeken többek között Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Gris Olaszrizling, Szürkebarát és Kékfrankos szőlő termesztésére vállalkoztunk, így kínálva széles választékot a borkedvelő közönségnek. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kézzel szüreteljük. A Kovács Borászat kapacitása 500 hektoliter, amelyet folyamatosan bővítünk. Boraink készítésekor elsődleges célunk a tájra jellemző ízjegyek visszaadása. Ennek érdekében a feldolgozás során a lehető legkíméletesebben bánunk a szőlővel. A gondos munka és a közel 20 éves szakértelem célja: kitűnő borokat készíteni hagyományos módszerekkel és fiatalos gondolkodással. Elegáns, karakteres, illat- és ízvilágban egyedi, egyszóval: emlékezetes borokat kínálunk Önöknek. A fehérborok készítése saválló kóracél tartályokban történik, míg vörösboraink héjon erjednek, majd barrique fahordókban érlelődnek, így elnyerve különleges és izgalmas ízvilágukat."

A 0,75 literes palackon kívül folyóbort, illetve ajándék- és díszüvegeket is értékesítenek. A látogatókat előzetes bejelentkezés után várják. 40 fős csoportok számára borkóstolást és meleg étkezést tudnak biztosítani.

Ludányi András Pincészete

Cím:3036 Gyöngyöstarján, Széchenyi út 8.
Telefon: 06-20/397-4445
E-mail: info@ludanyiandras.hu
Weboldal: http://www.ludanyiandras.hu/kapcs.html

A Ludányi családnak generációk óta életeleme a bor. Ludányi András műszaki és borász végzettségű, a 80-as évek közepétől intenzíven foglalkozik szőlő és bortermeléssel. Fokozatosan bővíti, fejleszti privát kis pincészetét. Jelenleg 8 hektár szőlőültetvénye van, de ennek terméséhez még vásárol is fel alapanyagot helyi szőlőtermelőktől, szelektált termőhelyekről. Főként Olaszrizling, Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Szürkebarát, Tramini, Muscat Ottonel, Muscat Lünel, Kékfrankos és Cabernet fajtákat.

A kétágú pince tárolókapacitása közel 800 hl, amelyben hagyományos fahordók, acéltartályok és műanyagtartályok is megtalálhatók. A fehérborokat irányított, hűtött erjesztéssel készíti, így a borvidék és a szőlőfajta illat- és zamatgazdagsága teljes pompával érvényesül boraiban. Mind a szőlőfeldolgozást, mind a borászatot a gyorsaság, a kíméletesség és az igényesség jellemzi. A hagyományos és a korszerű technológia egyaránt megtalálható. Borait főként budapesti, illetve Budapest környéki borozókban kannás, a gasztronómiában palackozott kiszerelésben értékesíti. A palackozott borok címkéi saját tervezésűek, melyek elegánsak, egyszerűek. A pincészet a látogatók számára nyitott, ahol a valóságos környezetben tekinthető meg, hol készülnek a borok és a kiválasztott fajták. 2004 őszétől a pince fölött igényesen kialakított borkóstoló helyiség került átadásra, amely 40 fős csoportok céges találkozók és kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas.

Ludányi Pince

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Rákóczi u. 56.
Borkóstoló: 3036 Gyöngyöstarján, Rákóczi u. 47.
Tel.: Fax: 37/372-303, Ludányi József: 06-20/966-3356, Ludányiné Besenyei Erzsébet: 06-20/809-1700
E-mail: ludanyipince@gmail.com

A Ludányi Pince 1995 óta működő borászati vállalkozás Gyöngyöstarjánban. Célunk a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával egyedi stílusú, magas minőségű borok készítése. Jelenleg 9 hektár első osztályú szőlőterületen gazdálkodunk, melyeken termésszabályozással és különleges odafigyeléssel próbáljuk biztosítani a kiváló alapanyagot borainkhoz.

A szőlőfajták 90%-a fehér, a többi kék szőlő, összetételét tekintve: Olaszrizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Cserszegi fűszeres, Zenit, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon. Boraink - fehérek és vörösek egyaránt - reduktív technológiával készülnek (hűtött erjesztés, tárolás acéltankban), így jellemzően frissek, üdék, gyümölcsösek. Munkánk egyik vezérelve, hogy pincészetünkből olyan kiváló minőségű borok kerüljenek ki, melyek méltán megállják helyüket a hazai és külföldi igényes borfogyasztók körében is. Palackozott borainkat a magyar gasztronómiában számos étteremben megtalálja. A 2003-ban felújított parasztházukban várják a vendégeket 40 főig, ahol kulturált körülmények között élvezhetik ételeik és boraik ízét.

RENÉ'S WINE HEAVEN BORÁSZAT

Juhász René 2012-ben a Fiatal Gazda pályázaton nyert, ez ösztönözte abban, hogy elindítsa családi vállalkozását.

Azóta szívvel- lélekkel, hagyományos módszerekkel, ökológiai művelésben gazdálkodik közel 6 hektáros birtokon.

Az organikus művelésből származó szőlőnek, a helyi hagyományok megőrzésével, kézműves módszerekkel történő feldolgozása számára a borkészítés filozófiája.
Célja kiemelkedő minőségű, bio borok előállítása, palackozása, a minőségre igényes és az egészségükre adó borfogyasztók tetszésének elnyerése.

További infó:

http://users.atw.hu/wineheaven/index.htm

Szőke Mátyás Pincészet

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Jókai Mór tér 28.
Pince: 3036 Gyöngyöstarján, Széchenyi út 72.
Telefon: 37/372-539, 06-30/965-4874
E-mail: info@szokematyas.hu
Weboldal: http://www.szokematyas.hu

A szőke család sok nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlészettel-borászattal. Mintegy 30 hektáron termesztenek főként Olaszrizling, Királyleányka, Szürkebarát, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Chardonnay, Zengő, Muscat Lunel, Kékfrankos, és Cabernet szőlőfajtákat. Fehérborait irányított hűtött erjesztéssel készíti, így a borvidék és a szőlőfajta illat- és zamatgazdagsága teljes pompával érvényesül boraiban. A vörösborok héjon erjesztéssel készülnek, Kékfrankos, illetve Cabernet fajtákból. Egy részük hagyományos ászok hordós érleléssel nyeri el végleges illatos karaktereit, másik részüket a vaníliás-füstös jelleg kialakulása érdekében barrique hordóban érlelik.

A szőlőfeldolgozást és a borászati-technológiát a gyorsaság, a kíméletesség és az igényesség jellemzi. Szőke Mátyás a termelés mennyiségét és minőségét folyamatosan fejleszteni kívánja, mert hiszi, hogy következetes minőségi munkával, a borvidék hagyománya és adottsága piaci sikerhez vezet. A pincészet egész évben nyitva áll a borszerető közönség előtt. Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat is tudnak fogadni, 50 főt a bemutatóteremben, 20-30 főt a pincehelységben tudnak kóstoltatni. A pincelátogatások alkalmával lehetősége
van a lelkes "borbarátok"-nak, hogy szakmai kérdéseiket feltegyék, és megvitassák feltevéseiket személyesen a mátrai borvidék egyik legkiemelkedőbb borászával.

GOBRI pince

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Pozsonyi u 14.
Telefon: 06-20/261-9702
E-mail: hello@gobri.eu


Ludányi Gábor a GOBRI pince borásza, tulajdonosa.

Hitvallása:
Minden bor külön személyiség külön lény. Mikor lemegyek a pincébe akkor tiszta gondolat és tiszta lélek szükséges, mert megérzi a bor, ha nem olyan ember van ott vele. A borász és a bor között fontos a harmónia. Borászkodása során kézművességet ötvözi a reduktív technológiával.

További infó:
https://gobri.eu/hu


Kerekes Pince

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Széchenyi út hrsz. 105
Telefon: 06-30/587-9899
E-mail: info@kerekespince.hu
Weboldal: http://www.kerekespince.hu

A család generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, melyek lépései apáról fiúra szállnak.
Boraik egy, az 1770-es évek végén épült homokkő pincében készülnek és érlelődnek, mely egész évben állandó 10-12 C fok hőmérsékletet biztosít.
A borok erjesztése és érlelése rozsdamentes acéltartályokban és fahordókban történik, a fermentáció minden esetben spontán, vadélesztők által megy végbe.
A szőlőterületeink és a pince Gyöngyöstarjánban találhatók. A Mátra lábánál fekvő falut körülölelő szőlőültetvények közül jelenleg négy dűlőben gazdálkodnak. Birtok méretünk 2,8 ha, melynek majdnem a fele 2012-ben telepített új ültetés.

További infó:
https://vinoport.hu/pinceszet/kerekes-szolobirtok-es-pince/474
lap tetejére

Minden jog fenntartva. Gyöngyöstarján honlapja. 3036 Gyöngyöstarján, Jókai Mór tér 3.
Telefon: 37/ 372 - 025 • Fax: 37/ 372 - 018 • E-mail: hivatal@gyongyostarjan.hu